Dier & Natuur

Ontwikkelingsaspecten in een natuurlijke omgeving

Bewegen, ruiken, voelen, nadenken, schreeuwen, lachen, stampen in de modder, verstoppen in de struiken, rollen van de berg, met je handen door het gras, aaien van de konijnen, verzorgen van een paardje, klimmen op een kei en lopen door het hoge gras in de wei. Zo zijn klauteren, rennen, fietsen en kruipen manieren om te ontdekken wat je allemaal met je lijf kunt doen.

Veel buitenruimte zorgt ervoor dat kinderen volop de mogelijkheden hebben om van alles te ontdekken. De natuurlijke omgeving biedt kinderen vele mogelijkheden om van alles uit te proberen. Het biedt kinderen verschillende indrukken zoals de geur van net gemaaid gras, de geur van dierenmest, geluiden van dieren, het geluid van de tractor, enzovoort. Allemaal ervaringen die een kind in zich opneemt.
Er is zoveel te zien in een natuurlijke omgeving. Door kinderen uit te dagen om hun ontdekkingen en fantasieën met anderen te delen wordt hun taalgebruik geoefend. Kinderen ontdekken kleine beestjes en willen weten wat het is. Door het zien van de kip en het ei, de koe en de melk leren kinderen verbanden zien en begrijpen waar datgene vandaan komt wat zij dagelijks om hen heen hebben.
Wij vinden het belangrijk dat kinderen niet alleen met papier knutselen, maar dat zij ook de natuur gebruiken om hun creativiteit in kwijt te kunnen. Zo worden er in de zandbak kastelen, ijsjes, grachten, taartjes en nog veel meer gemaakt. Een emmer wordt gevuld met gras, blaadjes, zand en takken die op papier, dozen of andere materialen geplakt worden. Met eigen creativiteit kan de natuur van alles zijn en worden zintuigen geprikkeld door te ervaren.

Ontwikkelingsaspecten in een dierlijk omgeving

Dieren zijn voor kinderen ideale maatjes. Onderzoek heeft nog geen meetbaar verschil geconstateerd tussen de ontwikkeling van kinderen met en zonder huisdier, maar er blijkt wel dat kinderen zeer positief reageren op dieren. Dieren geven kinderen de mogelijkheid om hun verhaal tegen te vertellen zonder dat zij beoordeeld worden of dat hun geheimen worden doorverteld. Geboorte en dood van dieren zijn indrukwekkende ervaringen voor kinderen. Ze nodigen uit om over na te denken en te praten. Ook draagt het bij aan de emotionele ontwikkeling van kinderen. Natuurlijk is elk kind vrij in de omgang met dieren. Door om te gaan met dieren, ook al is het van een afstandje kijken, leren kinderen zich in te leven en rekening te houden met de ander (voorzichtig doen, zacht aaien) en het kind leert verantwoordelijkheid te dragen. Het is daarom ook geen verplichting voor kinderen om een dier te voeren, te aaien of te ‘begroeten’.
Kinderdagverblijf Koekeloere Kinderdagverblijf Koekeloere Kinderdagverblijf Koekeloere